İslam Ülkeleri Akademisyenler Birliği Genel Başkanı ve Başbakan Eski Danışmanı Prof. Dr. Bayram ALTAN ve beraberindekiler, KKTC Lefkoşa Güvenlik Kuvvetleri 1’nci Piyade Alay Komutanlığı’nın konuşlu bulunduğu Mücahitler Sitesi olarak adlandırılan kışlanın avlusunda yer alan ve Venedik Döneminde “Barbaro”, Osmanlı Döneminde “Musalla” ve günümüzde ise “Barbar” olarak bilinen tarihi burç üzerine inşa edilmiş olan müzeyi gezdi.
Beraberinde Emekli Kıdemli Albay Emin ÖZDURAN, merkezi KKTC’de bulunan HARMAN ŞİRKETİ Yönetim Kurulu Başkanı Hakan HARMAN ve merkezi İstanbul’da bulunan FARKLI ÇÖZÜM Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi YILDIZ ile birlikte Millî Mücadele Müzesini gezen Prof. Dr. Bayram ALTAN, gördükleri karşısında çok duygulandı.
KKTC’de uzun yıllar başarılı hizmetlerde bulunmuş, adı gibi “Emin” olan Emekli Kıdemli Albay Emin ÖZDURAN, İslam Ülkeleri Akademisyenler Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Bayram ALTAN ve beraberindekilere müze hakkında şu bilgileri verdi:
Millî Mücadele Müzesi, 680 m2’lik bir alanı kaplamaktadır. Yapımına 1978 yılında başlanmış ve 1 Ağustus 1982 tarihinde tamamlanarak hizmete açılmıştır. Müze, Türk Toplumunun 1878 yılında başlayıp günümüze kadar devam eden Millî Mücadelesini belgelemek ve bu mücadelenin niçin, nasıl ve hangi koşullar altında yapıldığını yerli ve yabancılara anlatmak amacıyla kurulmuştur. Geçen zaman içinde gerek iç düzenlemede gerek binadaki yıpranma ve eskimeden dolayı elden geçirilen müze, çağdaş müzecilik anlayışıyla yeniden düzenlenmiştir. Yapılan düzenlemeler, Turizim ve Çevre Bakanlığına bağlı Eski Eserler ve Müzeler Dairesi ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığının iş birliği sonucu gerçekleştirilmiştir.
Müzeye girişte salonun sağ tarafındaki duvarın üzerinde Atatürk resmi ve “Ne Mutlu Türküm Diyene” yazısı, sol taraftan itibaren ise, tablolar, Dr. Fazıl KÜÇÜK’ün manidar bir sözü ve Kıbrıs Türkü’nün üç lideri (Osman ÖREK, Dr. Fazıl KÜÇÜK ve Rauf DENKTAŞ)nin posterleri verilmiştir.
Birinci bölümün girişinde; Türk Mukavemet Teşkilatının (TMT) amblemi ve Andı, Mücahitler Marşı ve 1878-1964 yılları arasında Kıbrıs Türkü’nün vermiş olduğu mücadelenin yazı ve fotograflarla anlatımı yer almaktadır. Bu bölümde ayrıca Şehit Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel ile ilgili bir kısım ve Türk Toplumunun o yıllarda Rumlara karşı kullandığı Silahlar sergilenmektedir.
İkinci bölümün girişinde; Rauf R. DENKTAŞ’ın 1967 yılında arkadaşları ile birlikte Türkiye’den Kıbrıs’a geldiği sandal sergilenmektedir. Kıbrıs Türkü’nün 1967 yılından itibaren, Erenköy Direnişi de dahil mücadele yılları fotograflarla anlatılmakta ve bu dönemde kullanılan silahlar sergilenmektedir.
AyrıcA BU BÖLÜMDE RUMLARIN GERÇEKLEŞTİRMEK İSTEDİĞİ “Magola İdea” ve “Enosis” hayalleri anlatılmakta ve Türklere karşı kullandıkları silahlar sergilenmektedir. Kronolojik bir sıra içinde verilen bu olaylardan sonra 20 Temmuz 1974 tarihinde gerçekleştirilen “Barış Harekâtı” fotograf, yazı ve haritalar ile anlatılmış ve Kıbrıs Türkü’nün büyük bir mücadele sonucu elde etmiş olduğu Zafer ve özgürlük vurgulanmıştır.
Üçüncü bölümde ise, 20 Temmuz 1974 Barış Harekâtı sonucu Kıbrıs Türkü’nün Federe Devleti’ni ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni kurması anlatılmış ve adadaki sosyal ve ekonomik gelişmeler yazı ve fotograflarla sergilenmektedir. Bu bölümde ayrıca şehitlerimizin isimlerinin yer aldığı bir anıt yer almakta ve bu büyük mücadele sonucunda elde ettiğimiz hakların ve özgürlüğün artık geri verilemeyeceği yazılarla vurgulanmaktadır.
Prof. Dr. Bayram ALTAN, müze hakkında kendilerine tanıtıcı ve aydınlatıcı bilgiler veren Emekli Kıdemli Albay Emin ÖZDURAN’a teşekkür etti.